Oplossing in Huis

Verhuizing doorgeven aan je gemeente, doe je zo.

by Redactie

Gefeliciteerd, Je gaat verhuizen! Verhuizen is spannend en leuk, maar tegelijkertijd vaak ook een stressvolle periode. Een verhuizing dien je door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Je verhuizing mag een maand van tevoren of vijf werkdagen na het verhuizen. Vergeet je de verhuizing door te geven, dan loop je kans op een boete. Een verhuizing doorgeven kun je vrij gemakkelijk online regelen, maar om je te helpen leggen wij je in dit artikel uit hoe je dat moet doen.

Verhuizing doorgeven, de meest gestelde vragen:

  • Wanneer moet je een verhuizing doorgeven?
  • Zitten er kosten of voorwaarden aan het doorgeven van een verhuizing?
  • Verhuizen naar een andere gemeente, hoe gaat dat?

Wanneer verhuizing doorgeven?

Een verhuizing doorgeven doe je binnen vijf dagen nadat je bent verhuisd. Het doorgeven van je nieuwe adres mag je ook vier weken van tevoren doen. De dag van het doorgeven telt, dus val je net buiten de vijf dagen, dan heeft dat invloed op je toeslagen. Ook riskeer je een boete van circa €325.

Zitten er kosten of voorwaarden aan het doorgeven van een verhuizing?

Een verhuizing aangeven bij de gemeente kost je niks, het is gratis. Een verhuizing mag doorgegeven worden door iedereen van 16 jaar of ouder.

Wie kan een verhuizing doorgeven:

  • Ouders, voogden en verzorgers voor inwonende minderjarigen van 16 jaar of ouder
  • Curatoren voor personen die onder curatele staan
  • Echtgenoten of geregistreerde partners als ze op hetzelfde adres wonen
  • Een gemachtigde meerderjarige

Verhuizen naar een andere gemeente

Verhuizen naar een andere gemeente gaat op dezelfde manier. Je schrijft je in bij de gemeente waar je naartoe verhuisd. Als je binnen dezelfde gemeente verhuisd, ga je naar de website van de desbetreffende gemeente toe. Vervolgens kun jij online aangifte doen van je verhuizing. Daarvoor wordt vaak eerst gevraagd om je in te loggen met DigiD. Vervolgens moet je het nieuwe adres, wat andere gegevens en de verhuisdatum doorgeven.

Adreswijziging doorgeven aan instanties

Enkele dagen na je aangifte zal je een brief op de deurmat vinden. Aan een aantal instanties hoef jij jouw nieuwe adres niet door te geven, want dat doet de gemeente voor je. De gemeente geeft je nieuwe adres door aan de Belastingdienst, DUO, UWV, Pensioenfonds, zorgverzekeraar, ziekenhuis en onderwijsorganisaties. Aan alle ander instanties dien je zelf je adreswijziging door te geven. Succes!