Veilig klussen, 5 belangrijke tips!

Door Redactie
47 keer gelezen 3 min Lezen
veilig klussen tips

Heb je veel ervaring met klussen? Dat is mooi en kan in je voordeel werken, maar vergeet niet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Voorkomen is beter dan genezen, daarom delen wij 5 tips met je om de kans op een ongeluk te verkleinen. Veilig klussen staat voorop! Lees je mee?

Een goede werkplanning is een must

Maak een werkplanning voor alle werkzaamheden die moeten gebeuren. Kijk welke werkzaamheden je zelf kunt doen en welke je beter kunt uitbesteden. Trek voldoende tijd uit voor alle werkzaamheden, zodat je niet gestrest te werk gaat. Om stress te voorkomen is het ook verstandig om alles wat je nodig hebt aan materialen, van tevoren goed en op tijd te regelen.

Zorg voor een nette werkplek

Zorg ten alle tijden ervoor dat je zowel voor- als na het klussen je werkplek netjes houdt. Dat betekent dat je afval en sloopresten gelijk moet opruimen. Laat geen troep of gereedschap rondslingeren, het is niet alleen onhandig, maar zorgt ook voor struikel- en valgevaar. Een schone en nette werkplek zorgt voor een stuk meer veiligheid op de werkvloer en dat is ontzettend belangrijk.

Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Om verder op het onderwerp in te gaan, zorg dat je kwalitatief goede  gereedschap hebt. Gereedschap dat tevens goed onderhouden is. Defect of slecht onderhouden gereedschap brengt veel gevaren met zich. Zorg er ook voor dat je voldoende hulp hebt,  en zware dingen alleen, maar vraag om hulp. Het is sowieso verstandig om hulp om je heen te hebben. Als je in de hoogte gaat werken, zorg er dan ook voor dat je dit op een veilige manier doet door gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals een stabiele ladder of steiger.

Draag beschermende kleding

Naast de juiste gereedschap, materialen en mensen, is het ook belangrijk om jezelf goed te beschermen met juiste werkkleding. Draag stevige werkschoenen met een stalen neus, vergeet ook veiligheidshelm, werk handschoenen en veiligheidsbril niet.

Schakel hulptroepen in

Vele handen maken licht werk. Wees niet te trots om hulp in te schakelen, maar pak alle hulp aan die je wordt aangeboden. Het maakt het klussen gezelliger, je krijgt werkzaamheden sneller gedaan en goed bedoeld advies kan ook geen kwaad. Je kunt niet alles zelf, dus als iemand ergens verstand van heeft en zijn hulp aanbiedt, dan ben je gek als je er geen gebruik van maakt.

Zorg voor schone lucht

Wellicht een gekke tip, maar schone lucht is zeer belangrijk. Tijdens een verbouwing komt er veel stof vrij, en tijdens bepaalde werkzaamheden zoals schilderen, komen er giftige chemicaliën vrij. Bepaalde werkzaamheden kun je daarom het beste buiten doen, zoals slijpen en zagen. Als je toch binnen aan de slag moet is het belangrijk om goed te ventileren, zodat je geen giftige stoffen inademt. Ga soms even naar buiten om wat frisse lucht te scheppen. 

You may also like

Laat een reactie achter!