Een hypotheek met studieschuld, wat is er mogelijk?

Door Redactie
63 keer gelezen 4 min Lezen
hypotheek met studieschuld

Begin 2021 hadden 1,6 miljoen mensen een studieschuld(CBS, 2021). De meeste studenten bouwen tijdens hun studie een studieschuld op. Voor het aflossen van je studieschuld heb je zo’n 15 jaar of langer de tijd, dit verschilt een beetje of je onder de oude of nieuwe regeling valt. Tot een jaar of 2015 bestond de studiefinanciering, daarna kwam het leenstelsel. Veel mensen zitten met hun studieschuld in de maag, niet omdat ze zich zorgen maken om het aflossen, maar eerder omdat een studieschuld invloed heeft op het kopen van een huis. In dit artikel behandelen we de vijf meest gestelde vragen over het aanvragen van een hypotheek met studieschuld.

Hoeveel invloed heeft een studieschuld op een hypotheek?

Een studieschuld weegt minder zwaar dan een normale schuld, door bijvoorbeeld een lening. Een studieschuld heeft helaas wel invloed op de hoogte van je maximale leenbedrag. Heb je een studieschuld? Dat betekent dan dat je minder kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. Het enige wat je kunt doen om dat te voorkomen, is je studieschuld in één klap af te betalen, echter is dat voor de meest mensen niet mogelijk.

Hoe zwaar de studieschuld drukt op je hypotheek, hangt van meerdere factoren af. Ben je voor 1 september 2015 met een studie begonnen? Dan val je onder het oude stelsel, ben je na 1 september 2016 begonnen met een opleiding, dan val je onder het nieuwe stelsel. 

Oude studiestelsel
Val je onder het oude stelsel en heb je een studieschuld opgebouwd? Dat bedraagt de wegingsfactor 0,65%. Deze percentage ligt hoger dan het nieuwe leenstelsel, maar heeft ermee te maken dat je bij het nieuwe stelsel geen basisbeurs hebt gekregen.

Nieuwe leenstelsel
Val je onder het nieuwe leenstelsel? Dan ben je na 1 september 2015 met een nieuwe studie begonnen. Dan bedraagt de wegingsfactor 0,35%, omdat je waarschijnlijk geen basisbeurs hebt ontvangen.

Rekenvoorbeeld:
Je bent in 2014 begonnen met een studie. Je hebt daarna een studieschuld van 30.000 euro opgebouwd. De hypotheekverstrekker gaat uit van 0,65% van de 30.000 euro. Dat betekent dat je €195 per maand moet betalen aan het aflossen van je studieschuld. Als blijkt dat je een hypotheeklast van €650 kunt dragen, kun je door je studieschuld nog maar €455 dragen. Bij het nieuwe stelsel kun je nog wat meer lenen, omdat de percentage lager ligt.

De maximale hypotheek met studieschuld berekenen

Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je inkomen, leningen en andere schulden die invloed hebben op het te lenen bedrag. Hoeveel je kunt lenen, kun je het beste berekenen bij een tool van de bank. Zelf vind ik de tools van de ABN Ambro heel  duidelijk, maar je kunt nog altijd het beste een hypotheekadviseur om de arm nemen. 

Een studieschuld verzwijgen?

Een studieschuld verwijzingen is nog steeds mogelijk, maar wordt in praktijk steeds lastiger. De geldverstrekker vraagt tegenwoordig om een overzicht van DUO te tonen. Je bereikt er niets mee om je schuld bij DUO te verzwijgen. Het kan in de toekomst alleen maar negatief uitpakken en consequenties hebben.. Als een hypotheekverstrekker erachter komt dat je hebt gelogen, dan kunnen ze het volledige hypotheekbedrag per direct opeisen. Ook een nieuwe hypotheek in de toekomst afsluiten wordt dan gelijk lastiger, omdat je in het verleden hebt gelogen.

Extra of geheel aflossen

De meeste hypotheekverstrekker kijken naar de oorspronkelijke studieschuld. Bij Duo betaal je je studieschuld per maand af. De gehele looptijd zal hetzelfde bedrag in rekening worden gebracht. Maar hoe zit dat dan als je een gedeelte van je studieschuld al hebt afgelost en een extra aflossing wilt doen? Drukt het dan minder zwaar op je leenbedrag?

Er wordt nog altijd gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld. Wel kun je na een extra aflossing een herberekening aanvragen bij DUO. Op basis van een langere maandbedrag, kun je misschien een hogere hypotheek krijgen, dat verschilt per hypotheekverstrekker. Het beste wat je kunt doen en wat ik ook gedaan heb. Is de studieschuld in één keer afbetalen. Als je dat doet voor je de hypotheek aanvraagt kun je met een papiertje van DUO aantonen dat de studieschuld is afbetaald en kun je maximaal lenen. Ondanks dat wij maximaal konden lenen zonder schulden, hebben we bewust gekozen voor een lagere hypotheek, mede doordat mijn vriend een mooie overwaarde van zijn andere huis overhield.

De invloed van je studieschuld op een hypotheek in de toekomst

Normaal gesproken kijkt de hypotheekverstrekker naar de beginstand van je studieschuld en niet naar de huidige stand. Dus mocht je de helft al aflost hebben, dan kijken ze alsnog naar de beginstand. Dat moest veranderen, vond het kabinet. Het kabinet wil het makkelijker maken voor starters op de woningmarkt. De actuele stand van de studieschuld gaat daarvoor bepalend zijn. De plannen worden uitgewerkt, het is niet duidelijk wanneer ze ingaan.

You may also like

Laat een reactie achter!