Een huis kopen en auto leasen, gaat dat samen?

Door Redactie
68 keer gelezen 4 min Lezen
huis kopen en auto leasen

Je hebt net een huis gekocht of staat op het punt om een huis te kopen, maar investeren in een nieuwe (zakelijke) auto is ook nodig, om naar je werk of klanten te rijden.  Een huis kopen en auto leasen? Hoe ga je dat doen? Een lease auto kan de oplossing bieden, maar hoeveel invloed heeft het leasen van een auto op je hypotheek? En zitten daar negatieve gevolgen aan? Je leest het in dit artikel!

Huis kopen en auto leasen?

Hoeveel invloed heeft het leasen van een auto op je hypotheek? En wat als je een studieschuld hebt? Kun je überhaupt een hypotheek aanvragen met studieschuld? Geld lenen, kost geld. Een auto of wat anders leasen is hetzelfde als een lening aangaan.  Een auto kopen is echter een flinke investering en niet iedereen heeft zoveel geld op zijn spaarrekening staan. Daarnaast is een lege spaarrekening is ook niet verstandig als je net een huis hebt gekocht of van plan bent om te kopen. Echter kan het voorkomen dat je een eigen vervoermiddel nodig hebt om naar je werk of klanten te reizen. Leasen biedt dan een mogelijke oplossing voor jou. Je financiert een auto, die je maandelijks gedurende de looptijd van je contract afbetaalt.

Het grote voordeel van leasen

Het voordeel van leasen is dat je niet gelijk een flinke investering hoeft te doen, maar waarbij je per maand betaald voor je lease auto of andere middelen. Je betaald dan een vast bedrag aan rente- en aflossing. Het verschilt per leasevorm wat er bij je leasecontract zit inbegrepen. 

Soorten leasevormen

Er bestaan verschillende soorten leasevormen, om het iets gemakkelijker te maken: je kunt zakelijk of particulier leasen. Particulieren kunnen kiezen voor private lease, operationele lease of shortlease. Ben je ondernemer dat kun je kiezen voor een zakelijke leasevorm zoals financial lease of operationele lease. Financial lease is de meest voorkomende en interessante leasevorm voor alle ondernemers. 

Private lease

De meeste particulieren kiezen voor private lease. Een leasevorm waarbij de leasemaatschappij je alles uit handen neemt. Je betaalt als het ware huur voor het gebruik van de auto, voor een vaste all-in prijs per maand, je hoeft enkel nog te betalen voor brandstof. De leasemaatschappij regelt alles rondom de belasting, onderhoud- en reparaties. Aan het einde van je contract lever je de auto weer in. 

Financial lease

Financial lease is een zakelijke leasevorm en alleen voor ondernemers en zzp’ers. Als particulier kun je geen financial lease aanvragen. Het voordeel van financial lease is dat je als ondernemer kunt profiteren van fiscale voordelen, daarnaast is de auto aan het einde van de leasecontract volledig van jou. Ben je net begonnen met je onderneming? Dan is occasion lease, de beste oplossing voor jou. Je leaset dan een tweedehands auto met financial lease, waarvan de grootste inschrijfkosten zijn voldaan door de eerdere eigenaar en je dus voordeliger uit bent in de maand.

Kopen of leasen?

Zelf zou ik liever een auto kopen dan leasen, want aan het einde heb je heel veel geld betaald, maar geen auto meer. De prijzen die de meeste private lease maatschappijen hanteren zijn niet goedkoop, want de lease wordt berekend aan de hand van de gemiddelde leaserijder, daarnaast moeten alle partijen er wel voordeel uit halen, dus je betaalt meer zodat zij er ook wat aan hebben. Helaas is kopen niet voor iedereen weggelegd als je geen spaargeld meer tot je beschikking hebt, in dat geval zou je wel kunnen kiezen om te leasen. Of je zou moeten uitwijken naar een ander vervoersmiddel en kijken waar je het goedkoopst mee uit bent.

De gevolgen van leasen op je hypotheek

Leasen is lenen en aangezien je voor meer dan €250 een lening aangaat, krijg je te maken met een bkr-registratie. Indien je nog zoekende bent naar een koopwoning, zou ik adviseren ook eerst voor de woning te gaan en dan pas te kijken naar een lease auto. Op die manier kun je de maximale hypotheek krijgen en weet je daarna wat je in de maand overhoudt voor een lease auto. 

Het nadeel van eerst een lease auto en dan je hypotheek aanvragen is dat je de maximale hypotheek niet krijgt, de lease auto wordt afgetrokken van het te lenen bedrag, dit om te voorkomen dat jij ineens niet meer kunt voldoen aan je financiële verplichtingen. 

Een huis kopen en auto leasen, is dat wel verstandig?

Dat ligt echt aan je financiële situatie. Een maximale hypotheek en een leaseovereenkomst waar je jaren aan vast zit moet je ook niet willen. Dat is veel geld en daarmee een risico dat je aangaat. Geen enkele partij heeft er wat aan als jij je betalingsverplichtingen niet kunt nakomen. De kredietverstrekker heeft daar geen baat bij en jij al helemaal niet, want dat is vragen om veel stress en problemen. Dus of het slim is om een huis te kopen en gelijk een auto te leasen? Dat ligt o.a. aan je financiële situatie. Het is bij voorkeur slim om niet voor een maximale hypotheek te kiezen.

Ben jij in het bezit van een koopwoning en lease auto?

You may also like

Laat een reactie achter!